tirsdag den 7. maj 2019

Bæredygtigt & økologisk tøj fra danske Mahla ClothingStadig dybt fascineret over danske Mahla Clothing!


Jeg ved godt, det ikke er så mange indlæg siden, jeg skrev om Mahla Clothing. Dengang havde jeg lige set det på en bæredygtig messe i Berlin - nu har vi fået tøjet i butikken og det inspirerer mig til et oplæg mere. Jeg er nemlig stadig dybt fascineret og begejstret for det bæredygtige og økologiske tøj, som Mahla Clothing har designet - og også vildt fascineret for deres anderledes måde, at gøre tingene på!

Mahla Clothing er ejet af Tytti fra Finland, der for mange år siden bosatte sig i DK og som altid har beskæftiget sig med tøj og skrædderkunst. Hun er uddannet både designer og herre- og dameskrædder og har været vant til nål og tråd, for både Tyttis mor og bedstemødre har altid haft nål og tråd og symaskiner ved hånden, så på en måde er Tytti flasket op med at sy :-) Og har gennem årene arbejdet både i modebranchen og med teaterkostumer.
Når jeg skriver ovenfor, at Mahla Clothing har en anderledes tilgang til tingene, til det at designe og skabe tøj, så er grunden følgende: I tøjbranchen designes hos stort set alle mærker - bæredygtige eller ej - 2-4 kollektioner årligt. De store kæder, der står for såkaldt fastfashion har endda endnu flere.

Tytti gør det helt anderledes med Mahla Clothing. I tøjbranchen er der nemlig masser af stofrester, der bare kasseres. Smides ud! Tytti startede simpelthen Mahla Clothing, fordi hun ikke kunne holde ud at se alt det meget stof, der går til spilde. Det ville hun gerne opkøbe (i hvert fald noget af det) og omdanne til smukt tøj:

"I wanted to make a difference and find ways to minimize the wastage and transform others waste into something, people would value and cherise"

Så istedet for kollektioner, der følger modeverdenens fastlagte cyklusser, laver hun nu tøj efterhånden som hun finder noget fint stof, der er på vej til udsmidning, som hun så 'recycler' og 'upcycler' til leveværdigt tøj! Det er jeg fan af! Og det er en stor del af Mahla Clothings værdisæt og identitet. Da Tytti også går højt op i bæredygtighed, er det selvfølgelig også primært bæredygtige og økologiske materialer hun vælger, men dem er der altså også mange af, der går til spilde, desværre! Som hun siger:

"In the Nature nothing is destroyed, just transformed into something new. This is my main inspiration, when designing pieces with recycled or upcycled materials."

Se et lille udsnit af bæredygtigt og økologisk tøj fra Mahla Clothing herunder. Noget lavet i nye økologiske materialer, andet 'upcycled' af såkaldt deadstock, altså stof, der er til overs og skal kasseres. Men i stedet takket være Mahla er blevet til smukt, brugbart tøj, der ikke er kollektions-bestemt, men altid kan bruges!


Kjole lavet i økologisk bomuld

Kjole i Limited Edition - en rest i blødeste hamp, lyocell & øko-bomul

Smuk bluse lavet i rest af silke (også kaldet deadstock)

Bluse lavet i økologisk bomuld


Vi havde faktisk købt en kjole mere hjem, men den var der kun 4 styk af i alt, det føltes faktisk lidt fantastisk at være den eneste butik i landet, ja faktisk i hele verden, der havde den kjole - og så kostede den ikke mere end 695,- kr. Jeg vil undlade at vise den her, for der var heldigvis andre end mig, der kunne lide kjolen, så den blev udsolgt på få dage.

Kan skrive rigtig meget om Mahla Clothing, så måske, der kommer flere indlæg :-) Lige for nu og afslutningsvist, vil jeg bare nævne, at Mahla er et bæredygtigt mærke, hvor etik, æstetik og økologi og bæredygtighed skal gå hånd i hånd, derfor laves alt tøjet under ordentlige forhold på systuer i Letland, hvis ikke Tytti selv syer, hvilket hun gør med de modeller, der kun er stof nok til få styk.

Vil du se og læse lidt mere om Mahla Clothing, kan du gøre det her. Og ellers er du altid velkommen til at komme forbi os i Kigkurren 8F på Islands Brygge, hvor du kan se, røre, høre mere og prøve alt det, du vil :-)

Vi holder åbent:
Tirsdag & Torsdag kl. 13 - 18

Ingen kommentarer:

Send en kommentar