onsdag den 19. juni 2019

Lidt om dejligt, bæredygtigt tøj

 

Solen skinner, blomsterne blomstrer og giver humør til blomstret-tøj :-)


Min søde kontorfælle, Lea, mødte ind her til morgen og spurgte med det samme, om hun måtte kigge på vores kjoler, fordi hun var i humør til noget blomstret i dag! Ikke selv havde noget og i det hele manglede sommertøj :-) Derfor skulle der prøves blomstrede kjoler. Det gjorde faktisk også mig rigtig glad at se på alle de blomster og gladt og dejligt tøj - dejligt bæredygtigt tøj - for det var det, hun prøvede :-) Sikken dejlig dag det er i dag kører med andre ord i mit hoved og nu også på Spotify - også på trods af, at jeg var noget ked af det i morges :-)

For der er selvfølgelig dage, hvor jeg er modløs og ked af forskellige ting lige som alle andre og selvom solen skinner, kan den ikke altid smelte alle skyer. Det har den nu heldigvis gjort i dag, det har Lea med sit blomsterhumør også og det blev ekstra sjovt, da Lea hoppede i nogen af de blomstrede, bæredygtige kjoler og oven i købet gerne stillede op til et enkelt billede i en af de kjoler, hun endte med at vælge. Du får dem her:
Kjolen med de mange blomster er fra danske Serendipity Organics. Et mærke, du måske bedst kender for deres økologiske tøj til baby og barn - men de har altså også en pænt stor kollektion af bæredygtigt og økologisk tøj til kvinde - og det er den, vi har i butikken :-)

Serendipity Organics er et mærke, der er både Gots-certificeret og SA8000 certificeret. Begge certificeringer er dyre, men de er også rigtig gode og gør i hvert fald mig som indkøber og butiksindehaver ganske tryg, når jeg handler med et firma, der har gjort sig det arbejde og brugt tid og penge på disse certificeringer.

Certificeringerne indebærer kontrol i både dansk virksomhed, men også i alle led og arbejdspladser på vej fra bomulds-bonde og plante til færdigt produkt, i dette tilfælde en kjole - og den vej er længere, end man tænker på, når man lige ser en kjole eller andet tøj. Der er faktisk rigtig, rigtig mange hænder, der er med til at lave en kjole og alt det andet tøj, vi har på dagligt. Tænker du over det?

SA8000 sikrer alle disse hænder og menneskene bag en fair løn og ordentlige arbejdsforhold uden for meget overarbejde, ingen børnearbejde mmm. Man kan også kalde den en certificering i Fair Trade. Den anden certificering, Gots, er langt mere kendt og bliver heldigvis også mere udbredt, den er international og står også for arbejdsforhold - men også for økologi ned i mindste detalje gennem hele produktionen. Med andre ord, kan du føle dig helt tryg, hvis du vælger tøj fra Serendipity Organics og går op i miljø, klima, global opvarmning og menneskerettigheder/ordentlige forhold. Det kan du i øvrigt også hos alle andre mærker, der er Gots-certificeret. Jeg gør i hvert fald og har endnu ikke hørt om fusk hos Gots-certificerede mærker!


Den anden kjole, Lea faldt pladask for er en af mine egne favoritter - en bæredygtig kjole i tencel fra det tyske mærke Lanius! Måske ikke direkte blomstret, i hvert fald så lidt mere udsvævende og grafisk, men kan vel godt gå ind under kategorien blomstret? Glemte helt at tage billeder af hende i den, så indtil hun møder op i den her på kontoret, må du nøjes med billeder fra Lanius selv - altså professionelle billeder og de har jo så også en anden kvalitet, spørgsmålet er bare, hvad man foretrækker. Lad dig ikke skræmme af smarte modelbilleder i hvert fald - kjolen er fantastisk! Både at have på og se ud i!

Materialet TENCEL™ forekommer selvfølgelig i mange forskellige kvaliteter. Kraftige og tynde, vævede eller jersey. Lanius kjole med det smukke print i blå er i helt tynd, vævet TENCEL™ af den aller fineste og lækreste kvalitet. Nu er Lanius nok også lidt af et luksus-mærke, selvom de bestemt laver masser af hverdagstøj til rimelige priser også! Men denne kjole er bare en drøm at have på, så let og elegant som den er - og så er den lige flot dresset ned og casual med sneakers, men med høje hæle er den straks classy og elegant! En sand fest - også at have på, for TENCEL™ er bare smørblødt og luksuriøst mod huden, samtidig med en masse gode egenskaber, det har, og i fineste kvalitet som her bliver det bare ikke bedre!

Lanius er som nævnt et tysk mærke - et af de 'gamle' de har nemlig mere end 20 år på bagen og har fra den spædeste start udelukkende lavet bæredygtigt og økologisk tøj. Med deres store erfaring, er de også blevet mestre i at få de rette samarbejdspartnere og kan derfor trylle de lækreste tekstiler og kvaliteter frem.

Lanius har selvfølgelig også både Gots-certificeringen, SA8000 foruden flere andre. Heriblandt PETA, der er en vegansk certificering. Den har de naturligvis kun på deres veganske tøj - for Lanius bruger også uld i deres kollektioner, som naturligvis så ikke har PETA-certificeringen.

Vil du være med på at nedbringe CO2, så er økologisk og bæredygtigt tøj et godt valg, for der foregår så meget skidt i tøjindustrien både over for menneske og miljø at det er på tide, at flere mærker, tager ansvaret på sig og at vi som forbrugere vælger mere bevidst. Se feks. filmen 'The True Cost' på Netflix eller på NETTET HER, hvis du vil have løftet bare en flig af sløret for, hvad der foregår i tøjindustrien.

Det er barske sager og for ikke at slutte being blue - men med håbet om, at vi kan synge: Sikke'n dejlig dag det er i dag mange, mange år endnu, så er min glæde stor over de mærker, der længe har gjort en indsats og designet masser af lækker og dejlig bæredygtig mode. Hurra for dem!

Den blå kjole fra Lanius ovenfor kan også fås i lyserød - og den tror jeg, jeg slutter af med i dag:Lad livet være en fest - klæd dig i glade blomster eller gå ud og pluk nogle i det gode vejr. Lad solen skinne ned på dig, mærk dens varme og nyd dagen. Den er din :-)
Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar